چرا به لایف کوچینگ نیاز داریم؟
آنتونی رابینز نویسنده، سخنران و از پیشگامان لایف کوچینگ دنیا معتقد است انسانها شش نیاز روانی اساسی دارند. این شش نیاز عبارتند از اطمینان خاطر (Certainty)، تنوع (Variety)، قدر و منزلت (Significance)، عشق و رابطه (Love and Connection)، مشارکت (Contribution) و رشد (Grow). نادیده گرفتن یا برآورده نکردن این نیازها، تأثیری شبیه گرسنه و تشنه ماندن را بر روان انسان باقی میگذارد.
لایف کوچینگ به طور خاص به نیاز انسان برای رشد پاسخ میدهد
منظور از رشد، بهتر شدن و پیشرفت کردن است. هیچ کسی درجا زدن را دوست ندارد. همه ما دلمان میخواهد انسان بهتری باشیم. دوست داریم امروزمان نسبت به دیروز، بهتر باشد. هر کدام از ما اهدافی برای خودمان در نظر گرفتیم که میخواهیم به آنها برسیم. طبیعی است که در فرایند رشد، گاهی نیاز داریم از دیگران کمک بگیریم. گاهی دچار ابهام و تردید میشویم. برخی اوقات تمرکزمان را از دست میدهیم یا هدفمان را گم میکنیم. مواقعی پیش میآید که نمیدانیم در ادامه باید چکار کنیم و قدم بعدی چیست. از طرفی هجوم احساسات منفی مانند اندوه، خشم و سرخوردگی ممکن است جلوی پیشرفتمان را بگیرد. اینجاست که لایف کوچینگ به ما کمک میکند تا تمرکزمان را روی هدفمان حفظ کنیم و کارهای ضروری برای رسیدن به هدفمان را انجام بدهیم.
استفاده از لایف کوچینگ به طور مشخص برای شما چه مزایایی دارد؟
لایف کوچینگ به طور مشخص برای شما این مزایا را دارد:
- رسیدن به اهداف شخصی در زندگی (مثلاً تناسب اندام و رسیدن به وزن ایدهآل، بهبود روابط با دیگران، تقویت مهارتهای فردی)
- افزایش احساس رضایت از زندگی
- کسب دستاورد (انجام دادن کارهایی که تا به حال تصور میکردید از پس انجام دادنشان بر نمیآیید)
- ایجاد تغییرات مثبت در زندگی
پژوهشها دستیابی به نتایج مثبت زیر را در افرادی که از خدمات لایف کوچینگ استفاده کردهاند، نشان میدهد:
- ۸۰ درصد افراد معتقد بودند اعتماد به نفسشان افزایش یافته است
- ۶۷ درصد افراد معتقد بودند تعادل بین کار و زندگیشان بهتر شده است
- ۵۷ درصد افراد معتقد بودند مدیریت زمان و بهرهوری فردیشان بهبود یافته است
لایف کوچینگ با رواندرمانی چه فرقی دارد؟
هم لایف کوچینگ و هم رواندرمانی (Psychotherapy) برای این به وجود آمدهاند تا به رشد فردی و توسعهٔ شخصیت انسانها کمک کنند. هر چند در هر کدام از آنها از شیوههای متفاوتی برای رسیدن به این هدف استفاده میشود.
رواندرمانی، عموماً بر حل مشکلات شناختی و هیجانی مراجعان متمرکز است. اکثر این مشکلات به دلیل افکار و باورهای ناکارآمد و مخرب یا ناتوانی در مدیریت احساسات منفی به وجود آمدهاند. آنها باعث میشوند فرد از زندگی خویش احساس رضایت نداشته باشد یا روند عادی زندگیاش به هم بریزد. مثلاً فردی که نمیتواند خشمش را کنترل کند یا با کوچکترین انتقاد دیگران دست از تلاش میکشد. رواندرمانگر به مراجع کمک میکند تا طرز فکرهای کارآمدتری را برگزیند و احساسات منفیاش را بهتر مدیریت کند تا از این طریق کمتر رنج بکشد و بیشتر از زندگی لذت ببرد.
در نقطه مقابل لایف کوچینگ بر رسیدن افراد به اهدافشان متمرکز است. لایف کوچینگ بر این باور بنا شده است که افراد علیرغم تمام نقاط ضعفی که دارند، توانمندیهایی نیز دارند. از طرفی معمولاً دلیل اینکه افراد به اهدافشان نمیرسند، کمبود دانش یا مهارت نیست، بلکه انجام ندادن اقدامات ضروری است. مثلاً فردی که میداند اضافه وزن دارد و راه لاغر شدن را هم بلد است، اما کماکان به سبک زندگی ناسالمش ادامه میدهد. کوچ به مراجع کمک میکند بر توانمندیهایش تمرکز کند، کارهای ضروری برای رسیدن به هدفش را انجام بدهد و هدفش را فراموش نکند.
بسته به اهدافمان و مسائلی که با آن مواجهایم، گاهی در زندگی به کمک گرفتن از رواندرمانگر نیاز پیدا میکنیم و گاهی به کوچ. در هر صورت این خودتان هستید که میتوانید تصمیم بگیرید رواندرمانی برای شما مناسبتر است یا لایف کوچینگ.
آیا لایف کوچینگ همان مشاوره است؟
خیر، لایف کوچینگ و مشاوره (Consulting) دو خدمت متفاوت محسوب میشوند.